De Jong Audiciens logo

Afspraak

Menu

Alle informatie op een rij

Alles over uw gehoor

Uitwendig gehoor

Uitwendig gehoor

Het uitwendig oor bestaat uit de oorschelp en gehoorgang. De oorschelp is van belang voor de oriëntatie van geluid. Wij kunnen door onze oorschelp bepalen of geluid van achteren of van voren komt. Ook zorgt de binnenkant van de oorschelp ervoor dat het geluid goed geleid wordt naar de gehoorgang. De gehoorgang is een half open buis, die aan het eind wordt afgesloten door het trommelvlies. De gehoorgang zorgt ook voor wat versterking van geluid. Het is dus zo dat uw uitwendige oor er geheel op gebouwd is om het geluid zo goed mogelijk te laten aankomen bij het trommelvlies. Als men een hoortoestel gaat dragen, dan verandert het geluid. Wij dienen hier rekening mee te houden bij het aanpassen van de hoortoestellen.

Middenoor

Middenoor

Het middenoor bestaat uit het trommelvlies en de gehoorbeentjes, die vastzitten aan het ovale venster van het slakkenhuis. De verhouding van de oppervlakte van het trommelvlies en het ovale venster zorgt ervoor dat de trilling van het geluid ongeveer 20 keer wordt versterkt.

Als men een oorontsteking heeft, dan is de holte van het middenoor gevuld met vocht. Men heeft dan een verlies van 30 tot 60 decibel.

Binnenoor

Binnenoor

Het binnenoor bestaat uit het slakkenhuis en de zenuw naar de hersenen. Het slakkenhuis zorgt ervoor dat het geluid wordt omgezet van een trilling naar een golf in vloeistof en die wordt weer omgezet naar een elektrische impuls naar de hersenen. Dit is een zeer gevoelig en fijn systeem. Als het slakkenhuis beschadigd is, dan zijn de haarcellen beschadigd of kapot waardoor het geluid niet meer vertaald kan worden Een hoortoestel geeft u de versterking, die u nodig heeft.

Maak direct online een afspraak

Twijfelt u over uw gehoor of heeft u vragen over uw (toekomstige) hoortoestel? Kom dan gerust eens langs in onze winkel. U kunt ook online een afspraak maken. Wij bellen u dan zo snel mogelijk terug om deze te bevestigen.